قولاي تىزىملىك
كۆرۈش: 2093|ئىنكاس: 9

ئۆپكە - ھېسىپ تەييارلاشنى بىلەمسىز؟

[ئۇلانما كۆچۈرۈش]

ھاياتنى رەڭدار ب

3

تېما

0

دوست

661

جۇغلانما

دائىملىق ئەزا

ئۆسۈش   32.2%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  11280
يازما سانى: 18
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 165
تۆھپە : 89
توردىكى ۋاقتى: 35
سائەت
ئاخىرقى: 2012-11-7
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-3 17:08:19 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
abida
  ئەسسالامۇئەلەيكوم!
    ھېيت كۈنى ھەممىمىز دېگۈدەك قوي سويۇپ قۇربانلىق قىلدۇق، گۆش سېلىپ مېھمانلارنى ئۇزاتتۇق، ئەمما سىز قۇربانلىق قويىڭىزنىڭ ئۆپكە - ھېسىپىنى قانداق بىر تەرەپ قىلدىڭىز؟
    قېنى ھەمشىرىلىرىم، بىز ئۆپكە - ھېسىپ قۇيۇش توغرىلىق بىللە ئىزدىنىپ كۆرسەك قانداق؟

    1. تازىلاش:
    1) ئۆپكىنى قانسىرىتىش
    يېڭى سويۇلغان قوينىڭ ئۆپكىسى قان تولۇپ تۇرغان ھالەتتە بولىدۇ. مۇسۇلمانلارغا قان ھارام قىلىنغانلىقى ئۈچۈن، ئالدى بىلەن بىز ئۆپكىنى قانسىرىتىمىز.
    كانايدىن چەينەك ياكى بىۋاسىتە تۇرۇبا سۈيى ئارقىلىق ئاز - ئازدىن سۇ قۇيىمىز، قۇيۇلغان سۇنىڭ مىقدارى كۆپەيگەنچە ئۆپكىمۇ ئېسىلىدۇ، چوڭىيىپ ئۆزىنىڭ مەلۇم سىغىش مىقدارىغا يەتكەندە، سۇ قۇيسىڭىز كانىيىدىن چىقىپ كېتىدىغان ھالەتكە يەتكەندە، سۇ قۇيۇشتىن توختايمىز. (قايتا - قايتا تەكرارلىنىدۇ)
    2) ھېسىپ (ئۈچەي) نى تازىلاش (بىرىنچى قىتىملىق تازىلاشتىن كېيىنكى تازىلاش)
    ئۈچەينى چوقۇم پاكىز تازىلىشىمىز كېرەك، شۇڭا ئالدى بىلەن ئۈچەينى ئۆرۈشنى ئۆگىنەيلى:
    ئۈچەينى ئۆرۈشتىن بۇرۇن سىرتىدىكى مايلىرىنىڭ كۆپ قىسمىنى ئېلىۋېتىشىمىز كېرەك، چۈنكى ئۈچەينى ئۆرىگىنىمىزدە مايلارنىڭ يىغىلىپ قىلىش سەۋەبلىك ئۆرۈلمەي قالىدۇ. ئۈچەينىڭ چوڭراق تەرىپىنى ئالدى بىلەن 5 سانتىمېتىر ئۇزۇنلۇقتا ئۆرۈيمىز، ئاندىن شۇ ئۆرۈلگەن يەرگە سۇ قۇيىمىز، بىر تەرەپتىن سۇ قۇيغاچ يەنە بىر تەرەپتىن ئۈچەينىڭ ئۆرۈلمىگەن يېرىنى ئاستا - ئاستا ئىچىگە سالىمىز.
    ئۈچەي پۈتۈنلەي ئۆرۈلۈپ بولغاندىن كېيىن، جاۋۇرغا سېلىپ ئازراق سودا سېپىپ بىر ئاز قويۇپ قويىمىز، 1 - 2 مېنۇتتىن كېيىن سودا بىلەن يۇيىمىز، ئاندىن پاكىز چايقىۋېتىمىز، ئەگەر پاكىز تازىلانمىغان بولسا (يېپىشقاق سۇيۇقلۇقلار بولسا)، قايتىدىن سودا سېپىپ يۇيىمىز، تەكرار - تەكرار يۇيۇلۇپ چايقالغاندىن كېيىن (تاكى يېپىشقاق سۇيۇقلۇق تۈگىگەنگە قەدەر يۇيساق ئۈچەي ئاندىن پاكىزلانغان بولىدۇ)، ئۇنى قايتا ئۆرۈپ ئەسلى ھالىتىگە قايتۇرىمىز (ئۈچەينىڭ چوڭراق تەرىپىنى ئالدى بىلەن 5 سانتىمېتىر ئۇزۇنلۇقتا ئۆرۈيمىز، ئاندىن شۇ ئۆرۈلگەن يەرگە سۇ قۇيىمىز).
    قوينىڭ ئاشقازىنى(قېرىننى) تازىلاش
    يىڭى قاينىغان قايناق سۇنى قېرىن قويۇلغان جاۋۇرغا تۆكىمىز، تازىلاشنىڭ ئىككى خىل ئۇسۇلى بار:
    (1) جاۋۇرنىڭ ئۈستىگە بىر نەرسە يېپىپ قويۇپ، بىر نەچچە مېنۇت تۇرغۇزغاندىن كېيىن ئېلىپ پىچاق بىلەن قىرىپ تازىلايمىز.
    (2) قايناق سۇنى قۇيۇپ بولۇپلا قېرىننى قولىمىزغا ئېلىپ، قىزىق پېتى تېرىپلىرىنى قولىمىز بىلەن تازىلىساقمۇ بولىدۇ.  
    تازىلاپ بولغاندىن كېيىن، ئۇنىڭ تور شەكلىدىكى خالتىسىمان يېرىنى كېسىۋالىمىز.

    2. ئۆپكە - ھېسىپ قۇيۇش
    1) تەييارلىق
    (1) قېرىندىن كېسىۋېلىنغان يەرنى (دوپپىلىق دەپمۇ ئاتىلىدۇ) كانايغا تىكىمىز.
    (2) ئۈچەينىڭ ئىنچىكە تەرىپىنى يىپ بىلەن چىڭ بوغۇپ تەييارلايمىز.
    (3) خىمىر يۇغۇرىمىز. (مىقدارى ئۆپكىنىڭ چوڭ - كىچىكلىكىگە قاراپ بەلگىلىنىدۇ)
    (4) 7- 8 تال تۇخۇم، چوڭراق پىيالىدە بىر پىيالە سۇ يىغىنى چۈچۈتۈپ تەييارلايمىز.
    (5) جىگەر، گۆش، قۇيرۇق يېغىنى ئۇششاق توغراپ تەييارلىۋالىمىز.
    2) قۇيۇش
    (1) چوڭراق قازانغا سۇ قۇيۇپ قېرىننى سېلىپ، ئوتقا قويىمىز.
    (2) چوڭراق جاۋۇرغا سۇ ئېلىپ، خىمىرنى سېلىپ، شىرنىسىنى چىقىرىۋالىمىز. (بىر نەچچە جاۋۇرغا سىلىپ شىرنە چىقىرىپ ئاخىرى مىيەنجاڭغا ئايلانغۇچە داۋاملىشىدۇ)
    ئۆپكىنى ئېلىپ تىكىپ تەييارلانغان دوپپىلىقى ئارقىلىق چىقىرىلغان خىمىر شىرنىسىنى ئۆپكىگە قۇيىمىز ... بىز مۆلچەرلىگەن شىرنىنىڭ يېرىمى قۇيۇلۇپ بولغاندا چۈچۈتۈلگەن ياغنى قۇيىمىز. ئاندىن يەنە خېمىر شىرنىسى قۇيۇلىدۇ... ئۆپكە قۇيۇلۇپ بولۇشىغا ئاز قالغاندا تۇخۇمنى چېقىپ، ئارىلاشتۇرغاندىن كېيىن ئۆپكىگە قۇيىمىز، ئۆپكە ئۇنى «يەپ بولغاندا»  يەنە ئازراق خىمىر شىرنىسى قۇيىمىز. ئۆپكە چىڭىغاندا خىمىر شىرنىسى قۇيۇشتىن توختىتىپ، دوپپىلىقىنى تەييارلاشقا تۇتۇش قىلىمىز.
    توغراپ تەييارلىۋالغان جىگەر، گۆش، قۇيرۇق يېغىغا (گۆشنىڭ يېغى بولسىمۇ بولىدۇ)، چانالغان قۇرۇق مۇچ، قۇرۇق پەمىدۇرنى ئارىلاشتۇرۇپ، ئازراق زىرە، تۇز قوشۇلۇپ قىيما قىلىمىز؛ ميەنجاڭنى نىپىز يېيىتىپ، تەييارلىۋالغان قىيمىمىزنى ئۈستىگە يېيىتىمىز، ئاندىن تۈرمەللەيمىز ۋە دوپپىلىقنىڭ ئىچىگە ئاستا تىقىمىز. ئاندىن دوپپىلىقنىڭ ئاغزىنى يىپ - يىڭنە بىلەن يىمىرىپ چىڭ تىكىمىز.
    تەييارلانغان ئۆپكىنى قازانغا سالىمىز ( سۇغا چىقىپ كەتمەسلىكى ئۈچۈن باشتا دوپپىلىقى سۇغا سېلىنمايدۇ).
    ئۈچەينى تەييارلاش
    توغراپ تەييارلانغان گۆش، جىگەر، قۇيرۇق يېغىغا، چانالغان پەمىدۇر، مۇچ، يۇمغاقسۈت قوشۇپ تەييارلايمىز.
    ئاندىن مۇۋاپىق مىقداردىكى گۈرۈچنى پاكىز يۇيۇپ، تەييارلىغان خۇرۇچلىرىمىزنىڭ ئۈستىگە سېلىپ، مۇۋاپىق سۇ قۇيىمىز، ئۈستىگە تۇز، زىرە سېلىپ تۇزىنى تېتىغاندىن كېيىن، ئۈچەينىڭ ئىچىگە قۇيساق بولىدۇ. (سۇ ھەم گۈرۈچى مۇۋاپىق تەڭشىلىشى كېرەك) ئۈچەينى قۇيۇپ بولغاندىن كېيىن، يىپ بىلەن ئۇچىنى چىڭ بوغىمىز.
    مانتا دۈملەيدىغان قاسقانغا ئاستىنقى جىمبىل چىلاشقىدەك سۇ قۇيۇپ قاينىغاندىن كېيىن، جىمبىلنى قويۇپ ئۈستىگە ئۈچەينى يۆگەپ قويىمىز (بۇنداق بولغاندا سۇ بىلەن گۈرۈچ ئۆزئارا يۈرۈشىدۇ)، تۇۋاقنى يېپىپ، 5 - 10 مېنۇت تۇرغۇزىمىز.
    ئۆپكە سالغان قازاندىكى «دوپپىلىق» نى ئۆپكە يېرىم سائەت قاينىغاندىن كېيىن پەم بىلەن ئاستا سۇغا سېلىۋېتىمىز.
    ئۈچەي قايناپ 5 - 10 مېنۇتتىن كېيىن، يىڭنە بىلەن ئۈچەينىڭ سۈيى كۆپ يەرلىرىگە سانچىپ ئارتۇق سۈيىنى چىقىرىۋېتىمىز ...
    ئۆپكە ئىككى، ئىككى يىرىم سائەتلەردە تەييار بولىدۇ. ئۈچەي قىرىق مېنۇتتىن، بىر سائەتكىچە ئارىلىقتا تەييار بولىدۇ. ئاندىن ئۇلارنى قازاندىن سۈزۈۋالساق بولىدۇ.
    تەييارلانغان ئۆپكە - ھېسىپنى چىرايلىق توغراپ، ئۆز ئىھتىياجىمىزغا ئاساسەن ئىستېمال قىلساق بولىدۇ، ياغمۇچ، ئاچچىقسۇ بىلەن ئىستېمال قىلساقمۇ بولىدۇ.                                                                                                                                                                                                  مەنبە:تەڭرىتاغ  مۇنبىرى                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

كىتابخۇمار-kitabhumar

9

تېما

30

دوست

9516

جۇغلانما

تۆھپىكار ئەزا

ئۆسۈش   90.32%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  8579
يازما سانى: 555
نادىر تېمىسى: 1
مۇنبەر پۇلى: 1001
تۆھپە : 1826
توردىكى ۋاقتى: 649
سائەت
ئاخىرقى: 2014-2-23
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-4 15:21:23 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن بەك ئامراق،ئەمما تەييارلاشنى بىلمەيمەن
قۇتلان تېلفۇنلىرى

karahanjar

1

تېما

0

دوست

2907

جۇغلانما

ئاكتىپ ئەزا

ئۆسۈش   30.23%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  9452
يازما سانى: 124
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 687
تۆھپە : 424
توردىكى ۋاقتى: 54
سائەت
ئاخىرقى: 2013-12-28
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-4 16:57:54 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن بەك ئامراق ئەمما تەييارلاش بەك ئاۋارىچىلىك شۇڭا بۇ ھىيىىتتا تەييارلىمىدۇق كەمبەغەللەرگە بەردۇق....

0

تېما

0

دوست

57

جۇغلانما

يىڭى ئەزا

ئۆسۈش   19%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  8023
يازما سانى: 3
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 15
تۆھپە : 9
توردىكى ۋاقتى: 37
سائەت
ئاخىرقى: 2013-1-31
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-4 18:31:27 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
بۇ مەزمۇن 2قەۋەتتىكى karahanjarدە2012-11-04 16:57يوللىغان يازمىسىغا نەقىل :
مەن بەك ئامراق ئەمما تەييارلاش بەك ئاۋارىچىلىك شۇڭا بۇ ھىيىىتتا تەييارلىمىدۇق كەمبەغەللەرگە بەردۇق....  

سىز قانچىلىك باي ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ باي بولسىڭىز شۇ كەمبەغەللەرگە قوينىڭ ئۆپكە -قېرىنىنى بەرگىچە شۇ قوينىڭ ئۆزىنى بەرسىڭىزچۇ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1

تېما

0

دوست

1236

جۇغلانما

تىرىشچان ئەزا

ئۆسۈش   23.6%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  10774
يازما سانى: 59
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 299
تۆھپە : 180
توردىكى ۋاقتى: 95
سائەت
ئاخىرقى: 2013-3-26
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-5 02:31:27 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
بۇ مەزمۇن 2قەۋەتتىكى karahanjarدە2012-11-04 16:57يوللىغان يازمىسىغا نەقىل  :
مەن بەك ئامراق ئەمما تەييارلاش بەك ئاۋارىچىلىك شۇڭا بۇ ھىيىىتتا تەييارلىمىدۇق كەمبەغەللەرگە بەردۇق....
ئۆزۈڭگە راۋا كۆرمىگەننى باشقىلارغىمۇ لايىق كۆرمە.

ana tilim jan tilim!

7

تېما

5

دوست

4635

جۇغلانما

ئاكتىپ ئەزا

ئۆسۈش   87.83%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  10175
يازما سانى: 203
نادىر تېمىسى: 1
مۇنبەر پۇلى: 933
تۆھپە : 809
توردىكى ۋاقتى: 809
سائەت
ئاخىرقى: 2014-3-30
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-5 10:43:39 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
بۇ مەزمۇن 2قەۋەتتىكى karahanjarدە2012-11-04 16:57يوللىغان يازمىسىغا نەقىل :
مەن بەك ئامراق ئەمما تەييارلاش بەك ئاۋارىچىلىك شۇڭا بۇ ھىيىىتتا تەييارلىمىدۇق كەمبەغەللەرگە بەردۇق....  
 
ئاۋارچىلىقتىن قورقۇپ <كەمبەغەللەرگە>بېرىۋىتىپسىزدە!  كاتتا باينىڭ ئەتىۋارلىق شاھزادىسى!    
 
 تېما ئىگىسى ئەھمىيەتلىك تېما يوللاپسىز،رەھمەت! لېكىن باشقا مۇنبەردىن كۆچۈرگەندە مەنبەسىنىلا ئەسكەرتىپ قويماستىن،بەلكى ئۇنىڭدىكى ئاز-تولا خاتالىقلارنىمۇ تۈزىتىپ قويۇشقا دىققەت قىلساق!  
مىيەنجاڭ__خېمىر قىيامى دېگەندەك!
ئويغان ئۇيغۇر!مەرىپەتتە ئويغان!قەددىڭىنى رۇسلا!

0

تېما

0

دوست

4172

جۇغلانما

ئاكتىپ ئەزا

ئۆسۈش   72.4%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  10153
يازما سانى: 180
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 886
تۆھپە : 682
توردىكى ۋاقتى: 437
سائەت
ئاخىرقى: 2013-11-26
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-7 17:29:21 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن بۇ تائامنى ئىتىشنى بەك كۈڭۈللۈك دەپ بىلىمەن ، بۇ بىزنىڭ ئەنئەنىۋى تاماقلىرىمىزنىڭ بىرى ،شۇڭا ئۈگىنىۋلغىلى 7-8 يىل بولدى، ماڭا قارىشىپ بېرىدىغان ئادەممۇ يوق ،ئاپامنىڭ ئورنىدا يىتىپ كۈرسىتىپ قۇيغىنى بۇيىچە قىلىپ ئۈگىنىۋلدىم،قۇربان ھېيت بولمىسىمۇ ئۈيىمىزدە قۇي سويغان كۈنىلا تەييارلاپ پۇشۇرىمەن،ئۈيدە پۇشۇرسا ھەم پاكىزە ھەم ئىشەنچىلىك ،تەرتىپى بۇيىچە قىلسا ئۇنچىلىك ئاۋارىچىلىق ئىشمۇ ئەمەس بۇ ،مۇمكىن بولسا بىكار ۋاقتىمىزدا ئۈپكىنى قاڭشىتىپ،قىنىنى پاكىزە چىقىرىۋىتىپ،ئۈچەينى يۇيۇپ ،قۇرسىقىنى قىرىپ ئىلىپ توڭلاتقۇغا سىلىۋىتىپ دەم ئالغان كۈنلىرىڭىزدە پۇشۇرۇپ يىسىڭىز ئانچە ئاۋارىچىلىق بىلىنمەيدۇ سىزگىمۇ

0

تېما

0

دوست

4172

جۇغلانما

ئاكتىپ ئەزا

ئۆسۈش   72.4%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  10153
يازما سانى: 180
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 886
تۆھپە : 682
توردىكى ۋاقتى: 437
سائەت
ئاخىرقى: 2013-11-26
يوللىغان ۋاقتى 2012-11-7 17:35:56 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
قىرىننى تازىلىغىچە قايناقسۇنى بىراقلا ھەممە يىرىگە قۇيىۋەتسەك  بىزنىڭ قۇلىمىز بارغىچە بەزى يەرلىرى پىشىپ قىتىپ قىلىپ تازىلىغىلى بولمايدىكەن ،شۇڭا باشتا قايناقسۇنى ئازراق ئازراقتىن قۇيۇپ سۇ تەگكەن يىرىنىلا تازىلىساق قىرىن ھەم ئاق ھەم پاكىزە چىقىدۇ ،ئەگەر ئالدىرىماي تەييارلاش خىيالىڭىز بولسا قىرىننى ئۈرۈپ قۇيۇڭ بولمىسا كىيىن تازىلىماق ئاۋارىچىلىق.
كىرگەندىن كېيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | دەرھال تىزىملىتىش

Powered by Discuz! X2.5(NurQut Team)

( 新ICP备06003611号-1 )