saltanat lutun elan berig
بۇ تېما 574 قېتىم كۆرۈلدى
axik904
دەرىجىسى : يىڭى ئەزا


UID نۇمۇرى : 7530
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 1
شۆھرەت: 10 كىشىلىك
مۇنبەرپۇلى: 10 سوم
تۆھپە: 5 ھەسسىلىك
ياخشى باھا: 5 نۇقتا
توردىكى ۋاقتى : 0(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2012-05-11
ئاخىرقى كىرگىنى:2012-06-13
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

 بۇغداي ۋە نان

ناھايىتى شەپقەتلىك ۋە مېھرىبان ئاللاھنىڭ ئىسمى بىلەن باشلايمەن


بۇغداي ۋە نان
ئىنسان بالىسىنىڭ تۇنجى غىزاسى  قۇرئان كەرىمدە "ھەبە" يەنى دانچە، ئۇرۇغنى تىلغا : ئالىدۇ. ئەنئام سۈرىسىنىڭ 95. ئايىتىدە دانلارنى ۋە ئۇرۇقچىلارنى بىخ ئۇرغۇزغۇچى ھەقىقەت  تىرىكتىن چىقارغۇچى ئەنە شۇ ئاللاھتۇر. دېگەن بولسا قاف سۈرىسىنىڭ 9. ئايىتىدە " كۆكتىن (بۇلۇتتىن) مۇبارەك سۇنى چۈشۈردۇق. ئۇنىڭ بىلەن باغلارنى ۋە ئاشلىقلارنى، ئىگىز ئۆسكەن مېۋىلەرنى، سانجاق- سانجاق بولۇپ كەتكەن خورمىلارنى ئۆستۈردۇق، دەيدۇ.

پەيغەمبەر ئەلەيھىسسلام بۇغداينى ئۆگىتلىگەندىن كېيىن كېپىكىنى ئايرىۋەتمەستىن ئىشلىتىشىمىز كېرەكلىكىنى تەۋسىيە قىلغان ھەدىسلەر بار.

بۇغداي يېزا ئىگىلىكى بىلەن شوغۇللىنىدىغان دۆلەتلەردە ئەڭ كۆپ ئىستىمال قىلىنىدىغان غىزا ماددىسىدۇر. بۈگۈنكى دەۋرىمىزدىكى ئىلىمىي تەتقىقات نەتىجىلىرىدىن ئىنسانلارنىڭ كېپەكلىك ئۇن ۋە شۇ تۈردىكى يېمەكلىكلەرگە بولغان تەلەپنىڭ بارغانسىرى ئېشىپ بېرىۋاتقانلىقىنى كۆرسەتمەكتە. بۇغداينىڭ تېرىسى بولغان كېپەكتە يۇقىر مىقتاردا نېرۋا تۇقۇلمىسى بىلەن قان، ئۇمۇرتقىلار، چىشلار ۋە سۆڭەكلەرگە ئىھتىياجلىق بولغان كالسىي ماددىسى بولۇپ بۇغداي كېپىكىنىڭ سىرتقى تەرىپىدە ۋىتامىن ب يەرلەشكەن. بۇغداينىڭ ئىچ قىسمىدا بولسا ھۈجەيرىلەرنىڭ يئېڭىلىنىشى ئۈچۈن ئاساسلىق ماددا بولغان گىلوتىن باركەن.

بۇغدايلار ھازىرقى كۈنىمىزدە زامانىۋېلاشقان فابرىكىلاردا ئۈگۈتلىنىپ ئېلغاپ ئېلىنغان ئۇنلاردا ئاران 70 پىرسەنتلىك  ئۇنلار بولۇپ چىقماقتا. بۇ ئۇنلار تۈگىمەندە تارتىلغان ئۇنلارغا قارىغاندا پىراتىن، ۋىتامىن ۋە مىنىرال جەھەتلەردىن ئىنتايىن ئاز.

نان

ئىنسانلارنىڭ كۈندىلىك تۇرمۇشىدا ۋازكېچەلمەيدىغان ئوزۇقلۇق ماددىسى دەپ قارىلىدىغان نان نەچچە مىڭ يىللاردىن بېرى ئاساسلىق ئوزۇقلۇق ئاساسى بولۇشتەك ئالاھىدىلىككە ئىگە بولۇپ كەلمەكتە. نان ئۆز ئالدىغا ياكى باشقا نەرسىلەر بىلەن بىرگە يېيىلىدىغان ئالاھىدە بىر غىزادۇر. بۇرۇنقى ئىنسانلار ناننىڭ ئاللاھنىڭ نېمەتلىرى ئىچىدىن ئەڭ باشتا كېلىدىغان مۇبارەك نېمەت ئىكەنلىكىنى بىلدۈرۈش ئۈچۈن نانغا" نېمەتلەرنىڭ ۋەلىيسى" ۋە " نان ئەزىز" دېگەن   ناملارنى بەرگەن. دىن تارىخىغا ئائىت بولغان ماتىرياللاردا جىبرىئىل ئەلەيھىسسلامنىڭ ئادەم ئەلەيھىسسالامغا ناننى قانداق پىشۇرۇشنى ئۆگەتكەنلىكى بايان قىلىنغان بولۇپ، شۇڭلاشقا بەزى ناۋايلار ئادەم ئەلەيھىسسالامنى بۇ كەسىپنىڭ پىرى دەپ بىلىدۇ. پەيغەمبەر ئەلەيھىۋەسسەلەمنىڭ دەۋرىدە  ياشىغان مەدىنىلىك ساھابە ئامر ئىبنى ئۇمران بولسا ئىككىنچى پىر بولۇپ قوبۇل قىلىنغان.

نان تەركىۋىدىكى كېپەك ۋە شۇنىڭغا ئوخشاش بىر قانچە تەركىبلىرى بىلەن كالسىي، تۈمۈر ماددىلىرىنى تولۇقلىغىچىدۇر.

زىلۋالىق مودىغا ئايلىنىپ قالغان ھازىرقى دەۋرىدە نان ئىنسانلارنىڭ نەزىرىدە سەمىرىتىدىغان بىر كاربونات دەپ قارىلىدىغان خاتا قاراش ئوتتۇرغا چىقتى. ھالبۇكى ناننىڭ ئۆزى ھەرگىزمۇ ئىنساننى سەمىرتمەيدۇ، بەلكى، ياغ ۋە شېكەر بىلەن بىرگە يېيىلگەندە سەمىرىتىشى مۇمكىن. ناننىڭ ھەم ئىنساننى تويغۇزىدىغان، ھەمدە خېلى كۆپ غىزالارغا قارىغاندا كالورىيەسى تۈۋەن بولۇشى جەھەتتىن ئوروغداش ئۈچۈن تاماقلاردىن چەكلىنىش رېجىمىدە يېيىلىدىغان ئوزۇقلۇق شەكىلدە قوبۇل قىلىنىدۇ. ئوزۇقلۇق ھەققىدە تەتقىقات ئېلىپ بارغۇچى تەتقىقاتچىلار  نان ھەققىدە توختىلىپ مۇنداق دەيدۇ: نان سۈننى سەمىرتىش فابرىكىلىدا يېتىشتۈرۈلگەن توخۇلارنىڭ گۆشى ۋە سانائەت تېخنىكىلىرى بىلەن ياسالغان سۈت مەھسۇلاتلىرىدىن ياخشىدۇر.

ناۋادا بىز كۈندە 200 ياكى 300 گىراملىق نان يېگىنىمىزدە بەدىنىمىز ئىھتىياجلىق بولغان پروتىننىڭ 20 پىرسەنتىنى، كالورىيەنىڭ 45 پىرسەنتىنى تەمىنلىيەلەيمىز. ئاق بۇغداينىڭ ئۇنۇدىن پىشۇرۇلغان ناننىڭ خېمىرى ياخشى بولدۇرۇلغان ۋە ياخشى پىشقان بولسا ئۇنىڭ ھېچقانداق بىر ئەكسى تەسىرى بولمايدۇ. ئەمما ئاشقازىنىدا كېسىلى بار كىشىلەر قاتتىقراق نانلارنى يېيىشى ياخشىدۇر. چۈنكى يېڭى پىشقان، ئىسسىق نان كونىراپ قالغان قاتتىق ناندىن ئۈچ ھەسسە تەستە ھەزىم بولىدۇ.

ناننى ئاز يېيىش تەشەبۇسلىرى تارقالغىنىچە ئىنسان بەدىنىدىكى ھۇجەيرىلەرنىڭ قېرىش سۈرىتىنىڭ تىزلىشىۋاتقانلىقىدىن ئىبارەت ئاۋارچىلىق كېلىپ چىقماقتا. بۇ ئاۋارچىلىقنى يەنىلا ناندا كۆپ مىقتاردا بار بولغان سەلەنيۇم مىنارىلىنى تولۇقلاش ئارقىلىقلا ھەل قىلىش مۇمكىن.

جاۋدار نېنى: بۇغدايغا قارىغاندا تېخىمۇ بەكرەك قېنىق رەڭلىك ۋە قاتتىقراقتۇر. ئۇنىڭ يۈرەك تۇمۇرلىنى مۇھاپىزە قىلىشتىن ئىبارەت بىر ئالاھدىلىكى بار.

 

يۇلاف نېن: ئاق ئۇنغا ئون پىرسەنت يۇلاف قوشۇلۇپ پىشىرىلىدۇ. ئىېنىرگىيە تولۇقلىغۇچى بولۇش سۈپىتى بىلەن ئۆسۈش يېشىدىكى بالىلارغا ۋە سوغۇق ھاۋادا ياشايدىغان ئىنسانلارغا نىسپەتەن پايدىلىقتۇر.

ئارپا نېنى: ئاق ئۇن بىلەن ئارىلاشتۇرۇش ئارقىلىق پىشىرىلىدۇ. ئاسان ھەزىم بولىدىغان، قۇۋۋەت بېرىدىغان نان بولۇپ ئۇنى يېڭى يىگەندە لەززىتى تېخىمۇ زىيادە بولۇر.

كېپەك نان: كېپەك نان ئەڭ پايدىلىق ناندۇربۇغداينىڭ 14 پىرسەنتى كىپەكتىن تەركىپ تاپىدۇ. بۇ قىسمى ۋىتامىن، منىرال ۋە پىروۋتىن ناھايىتى مولدۇر. فابرىكىلاردا ئىشلەپچىقىرىلغان ئۇنلاردا بۇ قىسمى ئىلغىنىپ ئېلىۋېتىلىدۇ. تۈگمەنلەردە تارتىلغان ئۇنلاردا بولسا كېپەك ئېلىۋىتىلمەي ساپ بىر بۇغداي ئۇنى قىلىنىدۇ.

بۇغداينىڭ پوستى سېلۈلىز ۋە سېلۈلىزگە ئوخشايدىغان ھەزىم قىلىشقا پايدىسىز كابونھىدروتلار بار. مانا بۇ قىسمىنىڭ ھېچقانداق ئوزۇقلاندۇرۇش قىممىتى يوق بولۇپ، بەدەنگە سىڭدۈرۈلمەستىن سىرتقا چىقىرىۋېتىلىدۇ. بۇ ئارتۇقچىلىقى بىلەن توم ئۈچەينىڭ راك ۋە قەۋزىيەت بولۇپ قېلىشىنىڭ ئالدىنى ئالىدۇ.

كېپەكتە يۇقىرى مىقتاردا تېپىلىدىغان كالسىيوم فوسفات، نېرۋا مەركىزىنىڭ توقۇلمىسىنى، قان، مۇسكۇل، چىشلار ۋە سۆڭەكلەر ئۈچۈن بولمىسا بولمايدىغان بىر كالسىيوم مىقتارىدۇر.

"ساغلىق ئوزۇقلىقى
تېما تەستىقلىغۇچى : bagdax
تەستىقلانغان ۋاقىت : 2012-05-11, 10:42
چوققا [باش يازما] ۋاقتى : 2012-05-11 10:16 |
tohotur

دەرىجىسى : ئاكتىپ ئەزا


UID نۇمۇرى : 251
نادىر تېما : 4
يازما سانى : 1807
شۆھرەت: 9941 كىشىلىك
مۇنبەرپۇلى: 10003 سوم
تۆھپە: 5849 ھەسسىلىك
ياخشى باھا: 5859 نۇقتا
توردىكى ۋاقتى : 2566(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-01-21
ئاخىرقى كىرگىنى:2012-07-18
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

 

ئەمدى ئۆزىمىز بىر كىچىك تۇگمەن ياسايدىغان گەپمىكىن يا ، بۇرۇنقىدەك ياغۇنچاقتا يارما تارتىپ يىسەك ھەم چېنىقىمىز ھەم ئۇننى كىپىكى بىلەن قوشۇپ يىيەلەيمىز ،

ھالىدىن كەتكەن ئاشىقلارغا كىپەكتە ئاداپ چېلىپ بىرىىپ سالامەتلكىىنى ئەسلىگە كەلتۇرگەننى ئاڭلىغان ئىدىم ،
lutun
چوققا [1 - قەۋەت] ۋاقتى : 2012-05-11 12:25 |
arknur
دەرىجىسى : ئادەتتىكى ئەزا


UID نۇمۇرى : 1896
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 272
شۆھرەت: 1468 كىشىلىك
مۇنبەرپۇلى: 1482 سوم
تۆھپە: 867 ھەسسىلىك
ياخشى باھا: 867 نۇقتا
توردىكى ۋاقتى : 204(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2011-05-20
ئاخىرقى كىرگىنى:2012-07-16
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

 

توخوتۇرنىڭ يوقۇرىقى رېتسىپلىرى بولىدىكەن جۇمۇ!
چوققا [2 - قەۋەت] ۋاقتى : 2012-05-11 16:51 |
budunya
ئۇلۇغ ئاللادىن ئاتا-ئانامنىڭ ساقلىقىنى تىلەيمەن
دەرىجىسى : دائىملىق ئەزا


UID نۇمۇرى : 5764
نادىر تېما : 0
يازما سانى : 609
شۆھرەت: 3091 كىشىلىك
مۇنبەرپۇلى: 3093 سوم
تۆھپە: 1849 ھەسسىلىك
ياخشى باھا: 1850 نۇقتا
توردىكى ۋاقتى : 574(سائەت)
تىزىملاتقان ۋاقىت:2012-02-06
ئاخىرقى كىرگىنى:2012-07-17
خەت چوڭلىقى : كىچىك نورمال چوڭ

 

نان ئەسلىدىنلا ئېسىل ھەم ئۇلۇق يېمەكلىك
saltanat
ئۇلۇغ ئاللادىن ئاتا-ئانامنىڭ ساقلىقىنى تىلەيمەن
چوققا [3 - قەۋەت] ۋاقتى : 2012-05-11 22:04 |
كۆرۈلگەن تېما خاتىرىسى كۆرۈلگەن سەھىپە خاتىرىسى
Bagdax bbs » ئۇنۋېرسال ئۇچۇرلار