قولاي تىزىملىك
ئىگىسى: ئۇدۇن

ئۆپكە جېغىر كىسەللىكىگە  پايدىلىق رىتسىىپ بارمۇ؟ياردەم قىلىڭلار

[ئۇلانما كۆچۈرۈش]

4

تېما

2

دوست

1 تۈمەن

جۇغلانما

پاكلىق ئەلچىسى

ئۆسۈش   2.05%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  6865
يازما سانى: 563
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 2109
تۆھپە : 1884
توردىكى ۋاقتى: 476
سائەت
ئاخىرقى: 2014-4-2
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-6 16:21:26 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
abida
كۆك ئىنەك سۈتىنى قىرىق كۈن ئۇدا ئىچىپ بەرسىڭىز بولىدۇ . بەزىلەر ئۈچ ئاي ئىچكەننىڭ گېپىنى قىلدى .
ئەسكەرتىش : كۆك ئىنەك دىگەن ئىشەك شۇ .

0

تېما

0

دوست

108

جۇغلانما

يىڭى ئەزا

ئۆسۈش   36%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  24434
يازما سانى: 6
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 0
تۆھپە : 34
توردىكى ۋاقتى: 9
سائەت
ئاخىرقى: 2014-1-14
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-7 22:57:46 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
1. ياخشى ئوزۇقلىنىشقا ئالاھىدە ئەھمىيەت بېرىش كېرەك.

سىل كېسەللىكى بولسا بەدەن ئاجىزلىغان ۋاقىتتا ئاسان پەيدا بولىدۇ. شۇنداقلا سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلارنىڭ بەدىنى تىز سۈرئەتتە ئۇرۇقلاپ كېتىدىغان بولغاچقا يېمەك -ئىچمەك ئىستېمال قىلىشتا بەدەننى قۇۋۋەتلەپ سەمرىتىدىغان، ئىممۇنىتېت كۈچىنى ئاشۇرىدىغان يېمەكلىكلەردىن گۈلقەنت، ھەسەل، پاقلان گۆشى، توشقان، قۇشقاچ، باچكا گۆشلىرى قاتارلىقلارنى، مېۋە -چىۋىلەردىن بادام، ياڭاق، ئۆرۈك مېغىزلىرى، چىلان، بېھى قاتارلىقلارنى، سامساق، چامغۇر، سەۋزە، سېلىپ تەييارلانغان قۇۋۋەتلىك تائاملارنى، ئاق قوناق، بۇغداي ۋە گۈرۈچنى خام ئەشيا قىلىدىغان، ئاسان ھەزىم بولىدىغان يېمەكلىكلەرنى ئىستېمال قىلىشى، ھەزىمنى بۇزىدىغان، غىدىقلىغۇچى، چۈچۈمەل ۋە زىيادە سوغۇق تەبىئەتلىك يېمەك -ئىچمەكلەردىن كالا گۆشى، خوشاڭ، پېتىرمانتا، لازا، ئاچچىقسۇ، لەڭپۇڭ، سېرىق ئاش قاتارلىقلارنى كۆپ ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش لازىم.
2. بەدەن قۇۋۋىتىنى خۇرتىشتىن ساقلىنىش لازىم.

سىل كېسەللىكىنى داۋالاشتا بەدەننى قۇۋۋەتلەشنى ئاساس قىلىپ داۋالاش ئېلىپ بېرىلىدۇ. بەدەن قۇۋۋىتى ياخشىلانغاندا ئاندىن بۇ خىل كېسەللىك تىز سۈرئەتتە ياخشىلىنىدۇ. شۇڭا سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار بەدەن قۇۋۋىتىنى خۇرىتىشتىن ساقلىنىش ئۈچۈن جىسمانىي ۋە ئەقلىي ئەمگەك قىلىشتىن، ھېرىپ چارچاشتىن، غەم-ئەندىشە قىلىشتىن، جىنسىي مۇناسىۋەتتىن، ئۇزۇن مۇددەت ئاپتاپتا يۈرۈش ۋە ئاپتاپتا ئەمگەك قىلىشتىن ساقلىنىش لازىم. ئەگەر ئۇنداق قىلمىغاندا بىمارنىڭ بەدىنى ئەسلىدىمۇ ئاجىز بولغاچقا، بەدىنى تېخىمۇ ئاجىزلايدۇ.
3. روھى جەھەتتىن ساغلام بولىشى لازىم.

سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلارنىڭ داۋالىنىش ۋاقتى ئۇزۇن، ئىقتىسادى چىقىمى كۆپ بولغاچقا، بىماردا ئاسانلا روھى چۈشكۈنلۈك ئەھۋالى كېلىپ چىقىدۇ-دە، روھى چۈشكۈنلىشىش بىمارغا تەسىر قىلىپ، كېسەللىكنى ئېغىرلاشتۇرۇپ قويىدۇ. شۇڭا سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار روھى بېسىمغا ئۇچرىماسلىقى، دائىم خۇشال يۈرۈشكە ئادەتلىنىشى، مەنزىرىلىك جايلاردا سەيلە -ساياھەت قىلىپ، روھى جەھەتتىن خاتىرجەم بولىشى لازىم.
4. سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار ئايرىم كۈتۈنىشى لازىم.

سىل كېسەللىكى يۇقۇملۇق كېسەللىك بولغاچقا، بىمار ئائىلە تاۋاباتلىرىدىن ۋاقتىنچە ئايرىم تۇرۇش، ئۆزىنىڭ بەلغەم، تۈكۈرۈكلىرىنى ئوبدان بىر تەرەپ قىلىش، تاماق قاچىسى، چوكا، قوشۇق، يوتقان-كۆرپە، كىيىم-كېچەك ، كىرداسلىرى قاتارلىق تۇرمۇش بۇيۇملىرىنى ئايرىپ ئىشلىتىش لازىم. ئەگەر ئۇنداق قىلمىغاندا بىمار ئائىلە تاۋاباتلىرىغىمۇ يۇقتۇرۇپ قويىدۇ.

  5. سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار ھاۋاسى ساپ بولغان مۇھىتتا تۇرۇشى لازىم.

سىل كېسەللىكى ئاساسەن ھاۋا ئارقىلىق تارقىلىپ يۇقىدۇ ياكى باشقىلارنى يۇقۇملاندۇرىدۇ. شۇڭا سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار ھاۋاسى ساپ، سالقىن جايلاردا ئارام ئېلىشى، تۇرىدىغان مۇھىتىنىڭ ھاۋاسىنى ئالماشتۇرۇپ تۇرۇشى، ئىس تۈتەك، چاڭ- توزانلىق مۇھىتتا ياشاشتىن، ھۆل، زەيكەش، ا تۇرۇشتىن، تاماكا، نەشە چېكىشتىن ساقلىنىشى، ياشايدىغان مۇھىت، كىيىم-كېچەك ۋە يېمەك -ئىچمەك تازىلىقىغا ئەھمىيەت بېرىشى ، شەخسىي تازىلىقىنى ياخشى ئىشلىشى لازىم.
6. ئەگەشمە ئالامەتلەرنىڭ ئالدىنى ئېلىش لازىم.

سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلاردا قىزىش، قەۋزىيەت، ھەزىم ناچارلىشىش ئەھۋالى كۆرۈلىدۇ. شۇڭا بىماردا قىزىش بولسا قىزىتمىنى پەسەيتىش ئۈچۈن ئوسۇڭ، سېمىز ئوت سۈيىنى ئىچىپ بېرشى، قەۋزىيەت بولسا تەرەتنى يۇمشاتقۇچى مېۋە -چىۋىلەرنى، ھەزىم ناچارلىق ئەھۋالى بولسا ھەسەل، پىننە گۈلقەنتى، قىزىلگۈل گۈلقەنتى قاتارلىقلارنى ئىستېمال قىلىش لازىم.

  7. باشقا كېسەللىكلەر بىلەن يۇقۇملىنىشتىن ساقلىنىشى لازىم.

سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار يۇقۇملۇق زۇكام، نەزلە بولۇشتىن، نەپەس يولى يۇقۇملىنىشتىن ساقلىنىش لازىم. چۈنكى زۇكام، نەزلە بولۇش ياكى نەپەس يولى يۇقۇملىنىشتىكى سىرغىما ماددىلار ئۆپكىگە يىغىلىپ، ئۆپكە خىزمىتىنى ئاجىزلاشتۇرۇپ،كېسەللىكىنى ئېغىرلاشتۇرۇپ قويىدۇ.
8. سۈت ئىچىشنى ئادەت قىلىشى لازىم.

سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار تۈگە ياكى كۆك ئېشەك سۈتىنى ئىچىپ بەرسە ناھايىتى پايدىلىق. چۈنكى بۇ خىل ھايۋانلارنىڭ سۈتىنىڭ ئۆپكىدىكى جاراھەتنى پۈتتۈرۈش، ئۆپكىنى قۇۋۋەتلەش تەسىرى ئىنتايىن يۇقىرى. شۇڭا تۈگە ياكى ئېشەك سۈتى ئىچكەندە مىقدارىنى تەدرىجىي كۆپەيتىش، سۈت ئىچىۋاتقان مەزگىلدە بېلىق، چۈچۈمەك يېمەكلىكلەرنى يېيىشتىن، ئاپتاپتا ئېغىر ئەمگەك قىلىشتىن ساقلىنىش لازىم.

  9. سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغۇچىلار چامغۇرنى ئۇزۇن مۇددەت ئىستېمال قىلىپ بىرشى لازىم.

چۈنكى چامغۇرنىڭ ئۆپكىنى قۇۋۋەتلەش، ئۆپكىنى ياشارتىش، ئۆپكىنى تازىلاش، يۆتەل توختىتىش، بەلغەم بوشىتىش تەسىرى ئالاھىدە ياخشى. شۇڭا چامغۇرنى ئوتتا پۇشۇرۇپ ياكى شورپا قىلىپ ۋە ياكى تامىقىغا كۆپرەك سېلىپ ئۇزۇن مۇددەت ئىستېمال قىلىپ بېرشى لازىم.

شىنجاڭ ئۇيغۇر تېبابەتچىلىكى ئالىي تېخنىكومى ئىلمىي ژۇرنىلى 2009-يىللىق 1-ساندىن ئېلىندى.
قۇتلان تېلفۇنلىرى

0

تېما

0

دوست

630

جۇغلانما

دائىملىق ئەزا

ئۆسۈش   26%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  15891
يازما سانى: 47
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 7
تۆھپە : 192
توردىكى ۋاقتى: 26
سائەت
ئاخىرقى: 2014-3-31
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-8 18:36:44 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
غەرىپچە  دارىنى مۇمكىن  بار 6 ئاي يەپ قايتا  تەكشۇرتۇپ تۇرۇش  كېرەك .يۇقارقى  ئۇسوللارنى  دارىغا  قۇشۇمچە  قىلسىمۇ  بۇلىدۇ .   

0

تېما

0

دوست

108

جۇغلانما

يىڭى ئەزا

ئۆسۈش   36%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  24434
يازما سانى: 6
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 0
تۆھپە : 34
توردىكى ۋاقتى: 9
سائەت
ئاخىرقى: 2014-1-14
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-10 21:43:33 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
ئۆپكە سىلى  ئۆپكىنىڭ ئۆز جىسمىدا ئۆزگىرىش يۈز بېرىش، كاۋاك ھاسىل بولۇش ۋە پۈتۈن بەدەننى ئورۇقلىتىپ ئاجىزلىتىش بىلەن ئۆتىدىغان كېسەلدىن ئىبارەت. ئۇنىڭدا يۆتەل، نەپەس قىيىنلىشىش، قىزىتما قاتارلىق ئالامەتلەر دائىم ئۇچرايدۇ. بۇ كېسەل بالىلاردا، سوغۇق مىزاج كىشىلەردە ھەم ئاياللاردا كۆپرەك ئۇچرايدۇ.
سەۋەبى:
ئۆپكە سىلىنىڭ پەيدا بولۇش سەۋەبلىرى ئاساسەن تۆۋەندىكى ئۈچ خىلغا بۆلۈنىدۇ.
1. پىشقان نەزلە ماددىلىرى مېڭىدىن ئۆپكىگە تۆكۈلىدۇ. بۇ ماددىلار ئۆپكىنىڭ نېپىز قەۋەتلىرىنى كۆيدۈرۈپ يارا ھاسىل قىلىدۇ.
2. كۆكرەك پەردە ياللۇغى ياكى ئۆپكە ياللۇغىنىڭ ماددىلىرى ئۆپكە يوللىرىنى زەھەرلەپ سىلغا ئۆزگىرىشى مۇمكىن.
3. بۇلاردىن باشقا ئۆپكىنىڭ ئىچكى ۋە تاشقى سەۋەبلەردىن بولغان يارىلىنىشلىرىمۇ سىلغا ئېلىپ بېرىشى مۇمكىن.
ئالامىتى:
سۇس قىزىتمىنىڭ بولۇشى بىلەن كېسەل كىشى يۈزىنىڭ ياڭاق قىسمى قىزارغان ھالدا بولىدۇ، بولۇپمۇ بۇ ئەھۋال چۈشتىن كېيىن روشەن كۆرۈنىدۇ. تەبىئەتنىڭ زەئىپ بولۇشىغا ئەگىشىپ، كېچىدە ۋە ئادەتتىكى چاغلاردىمۇ تەرلەيدۇ. كېسەلنىڭ پۇت - دۈمبىسىگە قىسمەن ۋاقىتلاردا ئىششىق پەيدا بولۇپ قالىدۇ. بۇ ئالامەتلەر ‹تەپى دىق› (جۈدەتكۈچى قىزىتما) دېگەن ئاتالغۇ بىلەنمۇ ئاتىلىدۇ. ئۆپكە سىلىدە بەلغەمنىڭ ئاجراپ چىقىشى تەسرەك بولۇپ، شىلىمشىق ئاق، سېرىق سۇيۇق، بەزىدە كۆكۈچ رەڭلىك بەلغەم چىقىدۇ. ھەتتا يىرىڭلىق بەلغەممۇ چىقىشى مۇمكىن. يىرىڭلىق بەلغەم كېسەلنىڭ ئېغىرلىشىۋاتقانلىقىدىن خەۋەر بېرىدۇ. بەزى تېۋىپلار بەلغەمنىڭ شىرىلىك ۋە تەسلىك بىلەن ئاجراپ چىققىنىغا قاراپ پىشقان ماددا (ماددەئى نەزجى) دەپ خاتا ئويلاپ، ئۆپكىنى قويۇق بەلغەمدىن تازىلاشقا تىرىشماي، نەتىجىدە ئاغرىق ئۆلۈپ كېتىشى مۇمكىن. بەلغەمنىڭ يىرىڭلىق ياكى يىرىڭسىز ئىكەنلىكىنى ئاددىي ئۇسۇلدا تۆۋەندىكىدەك ئايرىشقا بولىدۇ. يەنى، خاس يىرىڭلىق بەلغەم دائىم سېسىق پۇرايدۇ. بۇنى ئايرىش ئانچە قىيىن ئەمەس، ئەمما باشقا شىلىمشىقلار بىلەن قوشۇلۇپ كەلگەندە پۇرىماسلىقى مۇمكىن. بۇ چاغدا بەلغەمنى سۇغا سالغاندا چۆكسە يىرىڭ، چۆكمىسە يىرىڭ ئەمەس ياكى ئوتقا سالغاندا دەرھال كۆيۈپ سېسىق پۇراق چىقارسا  يىرىڭ، كۆيمەي قايناپ تارقاپ كەتسە يىرىڭ بولمايدۇ.
داۋاسى:
ئۆپكە سىلىنى داۋالاشنىڭ نەتىجىسىگە تېۋىپلارنىڭ كۆزقارىشى بىردەك ئەمەس. بەزىلەر ئۆپكىدىكى جاراھەت ساقايمايدۇ، چۈنكى ئۆپكىنىڭ ساقىيىشى ئۈچۈن ئۇنىڭ دائىم ھەرىكەتلىنىپ تۇرۇشى تەسىر كۆرسىتىپ ساقايغىلى قويمايدۇ دېيىشىدۇ. جالىنۇس ھېكىم بولسا جاراھەتنىڭ ساقىيىشى ئۈچۈن شۇ ئەزانىڭ ھەرىكەتسىز تۇرۇشى ھاجەت ئەمەس دەيدۇ. ئەستايىدىل داۋالاش، ياخشى ئوزۇقلاندۇرۇش بىلەن تولۇق ساقىيىشى مۇمكىن، لېكىن ۋاقىت ئۇزۇنغا سوزۇلۇشى ئېھتىمال. ئەبۇ ئەلى ئىبىن سىنا بىر ئايالنىڭ 23 يىل سىل بىلەن ئاغرىپ يۈرگەنلىكىنى يازغان. ئارپا سۈيىدە دەريا قىسقۇچپاقىسى (سەرتان)نى پىشۇرۇپ يېگۈزۈش سىل ئۈچۈن بەكمۇ ياخشى پايدا قىلىدۇ. ھارارەتنى پەسەيتىش ۋە يۆتەلگە ئارام بېرىپ كۆكرەكتىكى ماددىلارنى تازىلاش ئۈچۈن ئۆپكە كېسەللىكلىرى ھەققىدە ئىلگىرىكى پەسىلدە كۆرسىتىلگەن دورىلارنى تاللاپ بېرىش كېرەك. مەسىلەن: لوئۇقى خەشخاش )تەركىبى: ئاق كۆكنار (خەشخاش سەفىد)، قارا كۆكنار ھەرقايسىسى يەتتە گرامدىن، ئاقلانغان چۈچۈكبۇيا يىلتىزى 26 گرام، ناۋات 132 گرام، سەمغى ئەرەبىدىن ئون گرامدىن ئېلىپ، كۆكنار ۋە چۈچۈكبۇيا يىلتىزىنى سۇدا قاينىتىپ، ناۋات بىلەن قىيام قىلىپ، قالغان دورىلارنى سوقۇپ ئارىلاشتۇرۇپ تەييارلىنىدۇ( دىن كۈنىگە ئىككى قېتىم 3 ~ 7 گرامغىچە ئىستېمال قىلىنىدۇ. كىچىك بالىلارغا بېرىشتە دىققەت قىلىش كېرەك.
ئەسكەرتىش:  ‹كۆكنار خەشخاش› نىڭ تىلىپ ئەپيۈنى ئېلىنمىغىنى ياخشى ھېسابلىنىدۇ قەۋزىيەت بولسا كۈچلۈك سۈرگىلەرنى بەرمەي، ئىچىنى  يۇمشىتىدىغان خىيارى شەنبەرنى كاشكاپ قىلىپ بەرسە بولىدۇ. ئەگەر ئىچى سۈرۈپ كەتكەن بولسا شەربىتى ھەببۇلئاس بېرىلىدۇ.
گۈلقەنتنىڭ ئۆپكە سىلىگە ياخشى مەنپەئەت قىلىدىغانلىقى توغرىسىدا ئەبۇئەلى ئىبىن سىنا ئۆز ئەسەرلىرىدە ئالاھىدە توختالغان. مەسىلەن: بىر ئايالنىڭ سىل كېسىلى بىلەن ئاغرىپ، داۋالاش نەتىجە بەرمەي  ئۆلەر ھالەتكە يەتكەندە گۈلقەنت بىلەن داۋالىنىپ ناھايىتى ياخشى ئۈنۈم ھاسىل قىلىپ، ساقىيىپ ئۆز ئەسلىگە كەلگەنلىكى ھەققىدە يازغان. گۈلقەنتنىڭ شۇ يىلقى يېڭى بولغىنى ئەڭ ياخشى ھېسابلىنىدۇ. مىقدارى جەھەتتە چەكلىمە يوق. نان بىلەن قوشۇپ ئەتىگەن ناشتىدا بېرىلسە تېخىمۇ ياخشى.
سۈت بىلەن داۋالاشتا ئاساسەن ئۆچكە ۋە ئېشەك سۈتى بېرىلىدۇ. بۇ ھايۋانلار ئالما يوپۇرمىقى، گاۋزىبان، پاقىيوپۇرمىقى ۋە مەستىكىلەر بىلەن بېقىلىپ، سۈتى سېغىلىدۇ. سۈتىنى سېغىشتىن بۇرۇن ھايۋاننىڭ ئەمچەكلىرىنى ئۈچ قېتىم پاكىز يۇيۇپ قۇرۇتۇپ، يەنە يۇيۇپ تازىلاش كېرەك. سۈت ساغىدىغان قاچا پاكىز بولۇشى، ھايۋاننىڭ ئۆزى ساغلام بولۇشى شەرت. ئېشەكنىڭ تەخىيى تۆت - بەش ئايلىقتىن چوڭ بولۇشى لازىم. ئېشەك سۈتى دەسلەپتە 05 گرامدىن بېرىلىپ، تەدرىجىي ھالدا كۆپەيتىلىشى لازىم. يۇقىرى مىقدارىنىڭ چەكلىمىسى يوق، كېسەلنىڭ تەبىئىتى كۆتۈرگۈدەك بولسا بولىدۇ. بەك ئىچەلمىسە سۈتكە ئىككى گرام تۇز، ئۈچ گرام نىشاستە )بۇغداي كراخمالى( قوشۇپ بېرىلىدۇ. بەزىلەر ئەگەر مەنپەئەت كۆرۈلسە، ئېشەك سۈتىنى بىر ھەپتىگىچە بېرىشكە بولىدۇ دەپ قارايدۇ. ئۆچكە سۈتىنى بەرگەندە قاشتېشىنى تاۋلاپ، سۈتكە چىلاپ )يەتتە قېتىم شۇ خىلدا تەكرارلاپ(، تەييارلانغان سۈتنى بېرىش كېرەك.
دەريا قىسقۇچپاقىسى (سەرتان) نى بېرىش ئۇسۇلى
سەرتاننىڭ پۇتلىرىنى كېسىۋېتىپ تازىلاپ، ئارپا سۈيىگە سېلىپ ئاشتەك پىشۇرۇپ بېرىلىدۇ. گۈلقەنت بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ بەرسىمۇ ياكى يۆتەل توختاتقۇچى شىرىلىك دورىلار بىلەن بىرگە قوشۇپ بەرسىمۇ بولىدۇ. شۇنداقلا قىسقۇچپاقا تالقىنى(سۇفۇپى سەرتان) قىلىپ بېرىشمۇ مۇمكىن.
كۆيدۈرۈلگەن قىسقۇچپاقاقىسقۇچپاقىنى كۆيدۈرۈش ئۇسۇلى: قىسقۇچپاقىنى تازىلاپ كوزىغا سېلىپ ئاغزىنى گىل بىلەن ياخشىلاپ بېكىتكەندىن كېيىن ئوتى توختىغان تونۇر ئىچىدە بىر كېچە تۇرغۇزۇپ ئېلىنىدۇ. قىسقۇچپاقا كۈل ھالىتىگە كېلىپ قالىدۇ ئۈچ گرام، ئاق كۆكنار، قارا كۆكنار ھەربىرى سەككىز گرامدىن، كەتىرا ئون گرام، ئەرەب يېلىمى، قېبرىس ئارىلىنىڭ گىلى 16 گرامدىن، قۇرۇق ئۈزۈمدىن يەتتە گرام ئېلىپ، دورىلارنى يۇمشاق سوقۇپ تالقان قىلىپ، خەشخاش شەربىتى ياكى ئېشەك سۈتى بىلەن بىللە بېرىلىدۇ. تاماق جەھەتتىن ئۇلاي، كەكلىك، تورۇلغا، كاككۇك ياكى قۇشقاچ قاتارلىق ئۇچار - قاناتلارنىڭ گۆشىنى كاۋاپ ياكى شورپا قىلىپ(ياغسىزراق) بېرىلىدۇ.

0

تېما

0

دوست

108

جۇغلانما

يىڭى ئەزا

ئۆسۈش   36%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  24434
يازما سانى: 6
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 0
تۆھپە : 34
توردىكى ۋاقتى: 9
سائەت
ئاخىرقى: 2014-1-14
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-12 17:11:50 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغان ھايۋانلارنىڭ سۈتىنى ئىچىش ياكى گۆشىنى يېيىش ۋە سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغان كىشىلەر بىلەن دائىم بىللە بولۇش ياكى تۇرمۇش بۇيۇملىرىنى بىللە ئىشلىتىش سەۋەبىدىن سىل جاراسىمى بىلەن يۇقۇملىنىپ، ئۆپكىدە سىل كېسەللىك ئوچىقى شەكىللىنىپ، كلىنىكىدا يۆتىلىش، قان تۈكۈرۈش، چۈشتىن كېيىن قىزىش، ئوغرى تەرلەش، ئىشتىھاسى تۇتۇلۇش، ماغدۇرسىزلىنىش، كۈندىن – كۈنگە ئورۇقلاش قاتارلىق ئالامەتلەر بىلەن ئىپادىلىنىدىغان يۇقۇملۇق ( سوزۇلما ھالەتتىكى يۇقمايدۇ ) كېسەللىك.
l ) يېمەك - ئىچمەك بىلەن داۋالاش پرىنسىپى:
قۇۋۋەتلىگۈچى لەتىف غىزالار ۋە داۋائى غىزالار بىلەن ئوزۇقلاندۇرۇش لازىم. ئاقسىل، ۋىتامىن C، ۋىتامىن A ۋە كالتسىي مول بولغان، بەدەننى قۇۋۋەتلەپ سەمرىتىدىغان، ئىممۇنىت كۈچىنى ئاشۇرىدىغان يېمەكلىكلەردىن گۈلقەنت ( كونا گۈلقەنت بولسا تېخىمۇ ياخشى )، ھەسەل، كالا سۈتى، ئۆچكە سۈتى، تۆگە سۈتى، پاقلان گۆشى، توشقان گۆشى، قۇشقاچ گۆشى، باچكا گۆشى، سامساق، چامغۇر، سەۋزە، بادام مېغىزى، ياڭاق مېغىزى، چىلغوزا مېغىزى، ئۆرۈك مېغىزى، پىستە مېغىزى، چىلان، بېھى، ئاق قوناق، بۇغداي، گۈرۈچ ۋە ئۇلارنى خام ئەشيا قىلغان ھەرخىل غىزالارنى كۆپرەك ئىستېمال قىلدۇرۇش لازىم.
2) يېمەك - ئىچمەك بىلەن داۋالاش
(1) چىلانما: سامساقتىن 250 گرام، ئۆرۈك مېغىزى 50 گرام، ئاق شېكەر l00 گرام، تۇز ئون گرام، ئاچچىقسۇ 250 مىللىلىتىر. سامساقنىڭ سىرتقى پوستىنى ئېلىۋىتىپ، تۇز سۈيىگە 24 سائەت چىلاپ، ئاق شېكەرنى ئاچچىقسۇدا ئېرىتىپ، ئۆرۈك مېغىزىنى يۇمشاق ئېزىپ، تۇز سۈيىگە چىلانغان سامساق بىلەن بىرلىكتە ئېرىتىلگەن ئاچچىقسۇغا سېلىپ، 15 كۈن تۇرغۇزۇپ، كۈندە ئىككى قېتىم مۇۋاپىق مىقداردا تاماققا سېلىپ ياكى يالغۇز ھالەتتە ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(2) گۈلسامساق تاتلىق ئېشى: گۈلسامساق 20 گرام، يۇمىلاق گۈرۈچ l00 گرام، ناۋات مۇۋاپىق مىقداردا. گۈلسامساقنى مۇۋاپىق مىقداردىكى سۇدا قاينىتىپ، شىرىسىنى چىقىرىپ، سۈزۈپ، سۈيىگە گۈرۈچنى سېلىپ قاينىتىپ پىشۇرۇپ، ئاندىن ناۋاتنى سېلىپ تەمى تەڭشىلىپ، كۈندە بىر ۋاخ تەييارلاپ ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(3) سۈتلۈك مېغىز ئېشى: مايدا قورۇلغان ياڭاق مېغىزى 80 گرام، چامغۇر 80 گرام، گۈرۈچ 60 گرام، كالا سۈتى 200 مىللىلىتىر، ئاق شېكەر 20 گرام. ئاۋۋال گۈرۈچنى يۈيۈپ، سۇغا بىر سائەت چىلاپ، ئېلىپ قۇرۇتۇپ، قورۇلغان ياڭاق مېغىزى، پاكىز يۇيۇپ توغرالغان چامغۇر ۋە كالا سۈتى قاتارلىقلارنى مۇۋاپىق مىقداردىكى سۇ بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ، قاينىتىپ يۇمشاق ئېزىپ، داكا بىلەن قايتا - قايتا سۈزۈپ، سۈيىگە يەنە ئازراق سۇ قوشۇپ، ئۈستىگە گۈرۈچنى سېلىپ قاينىتىپ، ئاخىرىدا ئاق شېكەرنى سېلىپ تەمىنى تەڭشەپ، كۈندە بىر قېتىم تەييارلاپ چۈشلۈك تاماق ئورنىدا ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(4) نىشاستە ئۇمىچى: قوي گۆشى 500 گرام، نىشاستە 60 گرام، زەنجىۋىل ئون گرام. قوي گۆشى بىلەن زەنجىۋىلنى پاكىز تازىلاپ، نېپىز توغراپ، مۇۋاپىق مىقداردىكى سۇغا سېلىپ قاينىتىپ پىشۇرۇپ، ئۈستىگە نىشاستىنى سېلىپ، مۇۋاپىق مىقداردىكى تۇز بىلەن تەمىنى تەڭشەپ، سۇيۇق ئۇماچ تەييارلاپ، كۈندە بىر قېتىم ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(5) قوي گۆشى شورپىسى: پاقلان گۆشى l50 گرام، چامغۇر 60 گرام، سەۋزە 50 گرام، چۈچۈكبۇيا 20 گرام، نوقۇت 30 گرام، قىزىلگۈل l5 گرام، تۇز مۇۋاپىق مىقداردا. قىزىلگۈل بىلەن پوستى ئاقلىنىپ چالا سوقۇلغان چۈچۈكبۇيا يىلتىزىنى ئۈچ كىلوگرام سۇدا 20 مىنۇت قاينىتىپ، سۈزۈپ، سۈيىگە يالپاق توغرالغان گۆش، سەۋزە، چامغۇر ۋە نوقۇتنى سېلىپ قاينىتىپ، شورپا تەييارلاپ، تۇزىنى تەڭشەپ، ئەتىگەنلىك ناشتىدا نان بىلەن ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(6) چايلىقلار
① تەركىبى: بېھى 16 گرام، چۈچۈكبۇيان يىلتىزى 6 گرام، ياۋا قولماق 32 گرام.
تەسىرى: ئۆپكە سىلىغا شىپا بولىدۇ، يۆتەلنى پەسەيتىدۇ.
تەييارلىنىشى ۋە ئىشلىتىلىشى: بېھىدىن باشقىلىرىنى چالا سوقۇپ، ئۈچ چىنە سۇدا قاينىتىپ، دورىنىڭ تەمى چىققاندىن كېيىن سۈزۈپ، چاي ئورنىدا ئىچىلىدۇ.
② تەركىبى: قىزىلگۈل، گاۋزىبان، بادرەنجى بۇيان، ئاق سەندەل، لاچىندانە، ئۈستقۇددۇس، بىنەپشە، ئىت ئۈزۈمى، شاھتەررە، نېلۇپەر، زۇپا ھىندى، پىرسياۋشان 10 گرامدىن.
تەسىرى: ئۆپكە سىلى بىلەن سوزۇلما كاناي ياللۇقىغا شىپا بولىدۇ، سىل قىزىتمىسىنى قايتۇرىدۇ، ئۇسسۇزلۇقنى پەسەيتىدۇ.
تەييارلىنىشى ۋە ئىشلىتىلىشى: چالا ياكى يىرىكرەك سوقۇپ، ھەر قېتىم 5 ـ 10 گرامدىن بىر چىنە قايناقسۇدا دەملەپ قىزىق ئىچىلىدۇ.
3) يېمەك - ئىچمەك پەرھىزى :
كالا گۆشى، خوشاڭ، بولاق مانتا، لازا، لەڭپۇڭ، سېرىقئاش قاتارلىق تەستە ھەزىم بولىدىغان، غىدىقلىغۇچى، يەل پەيدا قىلغۇچى، چۈچۈمەل ۋە زىيادە سوغۇق تەبىئەتلىك يېمەك-ئىچمەكلەرنى كۆپ ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش لازىم.
1. نەملىك، پاسكىنىچىلىق، ئاپتاپ چۈشمەيدىغان، ھاۋا ياخشى ئالماشمايدىغان ئورۇنلاردا ياشىماسلىق، بوغىناق، چاڭ – توزاڭلار بىلەن كۆپ ئارىلىشىدىغان كەسىپلەردىن ساقلىنىش، كۈن نۇرى ياخشى چۈشىدىغان، ياخشى، پاكىز، ھاۋالىق ئورۇنلاردا ياشاش لازىم. نەم جاي ، پاسكىنا ئورۇن، چاڭ – توزاڭلار بۇ كېسەلنىڭ ئەڭ يامان قوزغاتقۇچىلىرى ھېسابلىنىدۇ.
2. ئوزۇقلۇق ماددىلىرى تولۇق بولمىغان كەم قۇۋۋەت تاماقلارنى يېمەسلىك، بەلكى تېز سىڭىدىغان، قۇۋۋەت دەرىجىسى يۇقىرى بولغان تاماقلارنى يېيىش لازىم. قالايمىقان يەۋېرىپ قۇۋۋىتى ھازىمەنى خاراپلاشتۇرۇۋەتسە ئەكسىچە بەدەن ئاجىزلاپ ئاسانلا سىل كېسەللىكىگە مايىللىشىپ قالىدۇ.
3. ھاراق، شاراب، نەشە قاتارلىق مەست قىلغۇچى نەرسىلەرنى ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش كېرەك.
4. ھەددىدىن ئارتۇق ھېرىپ چارچاشتىن ساقلىنىش لازىم.
5. كۆپ كىشىلەر ئارىسىدا ئۇخلىماسلىق، بەك ئادەم كۆپ ئورۇندا مۇمكىن قەدەر تۇرماسلىق كېرەك.
6. ھەمىشە بۇرۇن ئارقىلىق تىنىش، ئېغىز ئارقىلىق تىنماسلىق كېرەك. ئۆپكىنىڭ پۈتۈن قىسىملىرىغا باراۋەر ھاۋا يەتكۈزۈش ئۈچۈن ئىمكانقەدەر چوڭ – چوڭ تىنىش، ئۇخلىغان چېغىدا ئېغىز بۇرنىنى چۈمكەپ قويماي ئوچۇق قويۇش لازىم.
7. ياتىدىغان ئۆيدە ھېچقانداق ئىس – تۈتۈن بولماسلىقى كېرەك.
8. خام سۈت ئىچمەسلىك، قاينىتىپ ئىچىش كېرەك.
99. تاماق يېگەندە قولىنى، قاچا – قۇمۇچلىرىنى پاكىز يۇيۇش، سىل كېسىلى بارلارنىڭ قاچا – قۇمۇچلىرىنى ئايرىشپ كېرەك. شۇنداقلا سىل كېسىلى بارلار بىلەن ئولتۇرۇپ تاماق يېمەسلىك لازىم.
10. سىل كېسىلى بارلارنىڭ تۈكۈرگەن بەلغەملىرىنى ۋە بەلغەم يوققان لۆڭگىلىرىنى كۆيدۈرۈپ تاشلاش ياكى پاكىز يۇغاندىن كېيىن داستا قاينىتىۋېتىش كېرەك.
11. سىل كېسىلى بار ئاتا – ئانىلار بالىلىرىنى تەربىيىلەشتە ناھايىتى ئېھتىياتچان بولۇشى، نەزلە، زۇكام، يۆتەل ( بولۇپمۇ كۆك يۆتەل)، قىزىلغا ئوخشاش كېسەللىكلەر بىلەن ئاغرىغاندا ناھايىتى تېزلىكتە داۋالىتىش، سەل قارىماسلىقى، مەلۇم بەلگىلەر كۆرۈلۈش بىلەنلا دوختۇر ياكى تېۋىپقا كۆرسىتىپ تەكشۈرتىشى لازىم.
سىل كېسەللىكى دەسلەپكى ۋاقتىدىلا چىڭ تۇتۇلۇپ تەلتۈكۈش داۋالىتىلسا ساقىيىدۇ. مەيلى قايسى خىلدىكى سىل بولسۇن كېسەل كىشىنى ساپ ھاۋالىق، كۈن نۇرى چۈشىدىغان ئۆيدە ياتقۇزۇش، بەدەن ئېھتىياجلىق ماددىلارغا باي بولغان كۈچلۈك مايلىق، گۆشلۈك تاماقلارنى بېرىش لازىم.

1

تېما

0

دوست

721

جۇغلانما

دائىملىق ئەزا

ئۆسۈش   44.2%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  3526
يازما سانى: 23
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 28
تۆھپە : 215
توردىكى ۋاقتى: 232
سائەت
ئاخىرقى: 2014-3-29
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-18 22:42:41 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغان ھايۋانلارنىڭ سۈتىنى ئىچىش ياكى گۆشىنى يېيىش ۋە سىل كېسەللىكى بىلەن ئاغرىغان كىشىلەر بىلەن دائىم بىللە بولۇش ياكى تۇرمۇش بۇيۇملىرىنى بىللە ئىشلىتىش سەۋەبىدىن سىل جاراسىمى بىلەن يۇقۇملىنىپ، ئۆپكىدە سىل كېسەللىك ئوچىقى شەكىللىنىپ، كلىنىكىدا يۆتىلىش، قان تۈكۈرۈش، چۈشتىن كېيىن قىزىش، ئوغرى تەرلەش، ئىشتىھاسى تۇتۇلۇش، ماغدۇرسىزلىنىش، كۈندىن – كۈنگە ئورۇقلاش قاتارلىق ئالامەتلەر بىلەن ئىپادىلىنىدىغان يۇقۇملۇق ( سوزۇلما ھالەتتىكى يۇقمايدۇ ) كېسەللىك.
l ) يېمەك - ئىچمەك بىلەن داۋالاش پرىنسىپى:
قۇۋۋەتلىگۈچى لەتىف غىزالار ۋە داۋائى غىزالار بىلەن ئوزۇقلاندۇرۇش لازىم. ئاقسىل، ۋىتامىن C، ۋىتامىن A ۋە كالتسىي مول بولغان، بەدەننى قۇۋۋەتلەپ سەمرىتىدىغان، ئىممۇنىت كۈچىنى ئاشۇرىدىغان يېمەكلىكلەردىن گۈلقەنت ( كونا گۈلقەنت بولسا تېخىمۇ ياخشى )، ھەسەل، كالا سۈتى، ئۆچكە سۈتى، تۆگە سۈتى، پاقلان گۆشى، توشقان گۆشى، قۇشقاچ گۆشى، باچكا گۆشى، سامساق، چامغۇر، سەۋزە، بادام مېغىزى، ياڭاق مېغىزى، چىلغوزا مېغىزى، ئۆرۈك مېغىزى، پىستە مېغىزى، چىلان، بېھى، ئاق قوناق، بۇغداي، گۈرۈچ ۋە ئۇلارنى خام ئەشيا قىلغان ھەرخىل غىزالارنى كۆپرەك ئىستېمال قىلدۇرۇش لازىم.
2) يېمەك - ئىچمەك بىلەن داۋالاش
(1) چىلانما: سامساقتىن 250 گرام، ئۆرۈك مېغىزى 50 گرام، ئاق شېكەر l00 گرام، تۇز ئون گرام، ئاچچىقسۇ 250 مىللىلىتىر. سامساقنىڭ سىرتقى پوستىنى ئېلىۋىتىپ، تۇز سۈيىگە 24 سائەت چىلاپ، ئاق شېكەرنى ئاچچىقسۇدا ئېرىتىپ، ئۆرۈك مېغىزىنى يۇمشاق ئېزىپ، تۇز سۈيىگە چىلانغان سامساق بىلەن بىرلىكتە ئېرىتىلگەن ئاچچىقسۇغا سېلىپ، 15 كۈن تۇرغۇزۇپ، كۈندە ئىككى قېتىم مۇۋاپىق مىقداردا تاماققا سېلىپ ياكى يالغۇز ھالەتتە ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(2) گۈلسامساق تاتلىق ئېشى: گۈلسامساق 20 گرام، يۇمىلاق گۈرۈچ l00 گرام، ناۋات مۇۋاپىق مىقداردا. گۈلسامساقنى مۇۋاپىق مىقداردىكى سۇدا قاينىتىپ، شىرىسىنى چىقىرىپ، سۈزۈپ، سۈيىگە گۈرۈچنى سېلىپ قاينىتىپ پىشۇرۇپ، ئاندىن ناۋاتنى سېلىپ تەمى تەڭشىلىپ، كۈندە بىر ۋاخ تەييارلاپ ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(3) سۈتلۈك مېغىز ئېشى: مايدا قورۇلغان ياڭاق مېغىزى 80 گرام، چامغۇر 80 گرام، گۈرۈچ 60 گرام، كالا سۈتى 200 مىللىلىتىر، ئاق شېكەر 20 گرام. ئاۋۋال گۈرۈچنى يۈيۈپ، سۇغا بىر سائەت چىلاپ، ئېلىپ قۇرۇتۇپ، قورۇلغان ياڭاق مېغىزى، پاكىز يۇيۇپ توغرالغان چامغۇر ۋە كالا سۈتى قاتارلىقلارنى مۇۋاپىق مىقداردىكى سۇ بىلەن ئارىلاشتۇرۇپ، قاينىتىپ يۇمشاق ئېزىپ، داكا بىلەن قايتا - قايتا سۈزۈپ، سۈيىگە يەنە ئازراق سۇ قوشۇپ، ئۈستىگە گۈرۈچنى سېلىپ قاينىتىپ، ئاخىرىدا ئاق شېكەرنى سېلىپ تەمىنى تەڭشەپ، كۈندە بىر قېتىم تەييارلاپ چۈشلۈك تاماق ئورنىدا ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(4) نىشاستە ئۇمىچى: قوي گۆشى 500 گرام، نىشاستە 60 گرام، زەنجىۋىل ئون گرام. قوي گۆشى بىلەن زەنجىۋىلنى پاكىز تازىلاپ، نېپىز توغراپ، مۇۋاپىق مىقداردىكى سۇغا سېلىپ قاينىتىپ پىشۇرۇپ، ئۈستىگە نىشاستىنى سېلىپ، مۇۋاپىق مىقداردىكى تۇز بىلەن تەمىنى تەڭشەپ، سۇيۇق ئۇماچ تەييارلاپ، كۈندە بىر قېتىم ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(5) قوي گۆشى شورپىسى: پاقلان گۆشى l50 گرام، چامغۇر 60 گرام، سەۋزە 50 گرام، چۈچۈكبۇيا 20 گرام، نوقۇت 30 گرام، قىزىلگۈل l5 گرام، تۇز مۇۋاپىق مىقداردا. قىزىلگۈل بىلەن پوستى ئاقلىنىپ چالا سوقۇلغان چۈچۈكبۇيا يىلتىزىنى ئۈچ كىلوگرام سۇدا 20 مىنۇت قاينىتىپ، سۈزۈپ، سۈيىگە يالپاق توغرالغان گۆش، سەۋزە، چامغۇر ۋە نوقۇتنى سېلىپ قاينىتىپ، شورپا تەييارلاپ، تۇزىنى تەڭشەپ، ئەتىگەنلىك ناشتىدا نان بىلەن ئىستېمال قىلىنىدۇ.
(6) چايلىقلار
① تەركىبى: بېھى 16 گرام، چۈچۈكبۇيان يىلتىزى 6 گرام، ياۋا قولماق 32 گرام.
تەسىرى: ئۆپكە سىلىغا شىپا بولىدۇ، يۆتەلنى پەسەيتىدۇ.
تەييارلىنىشى ۋە ئىشلىتىلىشى: بېھىدىن باشقىلىرىنى چالا سوقۇپ، ئۈچ چىنە سۇدا قاينىتىپ، دورىنىڭ تەمى چىققاندىن كېيىن سۈزۈپ، چاي ئورنىدا ئىچىلىدۇ.
② تەركىبى: قىزىلگۈل، گاۋزىبان، بادرەنجى بۇيان، ئاق سەندەل، لاچىندانە، ئۈستقۇددۇس، بىنەپشە، ئىت ئۈزۈمى، شاھتەررە، نېلۇپەر، زۇپا ھىندى، پىرسياۋشان 10 گرامدىن.
تەسىرى: ئۆپكە سىلى بىلەن سوزۇلما كاناي ياللۇقىغا شىپا بولىدۇ، سىل قىزىتمىسىنى قايتۇرىدۇ، ئۇسسۇزلۇقنى پەسەيتىدۇ.
تەييارلىنىشى ۋە ئىشلىتىلىشى: چالا ياكى يىرىكرەك سوقۇپ، ھەر قېتىم 5 ـ 10 گرامدىن بىر چىنە قايناقسۇدا دەملەپ قىزىق ئىچىلىدۇ.
3) يېمەك - ئىچمەك پەرھىزى :
كالا گۆشى، خوشاڭ، بولاق مانتا، لازا، لەڭپۇڭ، سېرىقئاش قاتارلىق تەستە ھەزىم بولىدىغان، غىدىقلىغۇچى، يەل پەيدا قىلغۇچى، چۈچۈمەل ۋە زىيادە سوغۇق تەبىئەتلىك يېمەك-ئىچمەكلەرنى كۆپ ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش لازىم.
1. نەملىك، پاسكىنىچىلىق، ئاپتاپ چۈشمەيدىغان، ھاۋا ياخشى ئالماشمايدىغان ئورۇنلاردا ياشىماسلىق، بوغىناق، چاڭ – توزاڭلار بىلەن كۆپ ئارىلىشىدىغان كەسىپلەردىن ساقلىنىش، كۈن نۇرى ياخشى چۈشىدىغان، ياخشى، پاكىز، ھاۋالىق ئورۇنلاردا ياشاش لازىم. نەم جاي ، پاسكىنا ئورۇن، چاڭ – توزاڭلار بۇ كېسەلنىڭ ئەڭ يامان قوزغاتقۇچىلىرى ھېسابلىنىدۇ.
2. ئوزۇقلۇق ماددىلىرى تولۇق بولمىغان كەم قۇۋۋەت تاماقلارنى يېمەسلىك، بەلكى تېز سىڭىدىغان، قۇۋۋەت دەرىجىسى يۇقىرى بولغان تاماقلارنى يېيىش لازىم. قالايمىقان يەۋېرىپ قۇۋۋىتى ھازىمەنى خاراپلاشتۇرۇۋەتسە ئەكسىچە بەدەن ئاجىزلاپ ئاسانلا سىل كېسەللىكىگە مايىللىشىپ قالىدۇ.
3. ھاراق، شاراب، نەشە قاتارلىق مەست قىلغۇچى نەرسىلەرنى ئىستېمال قىلىشتىن ساقلىنىش كېرەك.
4. ھەددىدىن ئارتۇق ھېرىپ چارچاشتىن ساقلىنىش لازىم.
5. كۆپ كىشىلەر ئارىسىدا ئۇخلىماسلىق، بەك ئادەم كۆپ ئورۇندا مۇمكىن قەدەر تۇرماسلىق كېرەك.
6. ھەمىشە بۇرۇن ئارقىلىق تىنىش، ئېغىز ئارقىلىق تىنماسلىق كېرەك. ئۆپكىنىڭ پۈتۈن قىسىملىرىغا باراۋەر ھاۋا يەتكۈزۈش ئۈچۈن ئىمكانقەدەر چوڭ – چوڭ تىنىش، ئۇخلىغان چېغىدا ئېغىز بۇرنىنى چۈمكەپ قويماي ئوچۇق قويۇش لازىم.
7. ياتىدىغان ئۆيدە ھېچقانداق ئىس – تۈتۈن بولماسلىقى كېرەك.
8. خام سۈت ئىچمەسلىك، قاينىتىپ ئىچىش كېرەك.
99. تاماق يېگەندە قولىنى، قاچا – قۇمۇچلىرىنى پاكىز يۇيۇش، سىل كېسىلى بارلارنىڭ قاچا – قۇمۇچلىرىنى ئايرىشپ كېرەك. شۇنداقلا سىل كېسىلى بارلار بىلەن ئولتۇرۇپ تاماق يېمەسلىك لازىم.
10. سىل كېسىلى بارلارنىڭ تۈكۈرگەن بەلغەملىرىنى ۋە بەلغەم يوققان لۆڭگىلىرىنى كۆيدۈرۈپ تاشلاش ياكى پاكىز يۇغاندىن كېيىن داستا قاينىتىۋېتىش كېرەك.
11. سىل كېسىلى بار ئاتا – ئانىلار بالىلىرىنى تەربىيىلەشتە ناھايىتى ئېھتىياتچان بولۇشى، نەزلە، زۇكام، يۆتەل ( بولۇپمۇ كۆك يۆتەل)، قىزىلغا ئوخشاش كېسەللىكلەر بىلەن ئاغرىغاندا ناھايىتى تېزلىكتە داۋالىتىش، سەل قارىماسلىقى، مەلۇم بەلگىلەر كۆرۈلۈش بىلەنلا دوختۇر ياكى تېۋىپقا كۆرسىتىپ تەكشۈرتىشى لازىم.
سىل كېسەللىكى دەسلەپكى ۋاقتىدىلا چىڭ تۇتۇلۇپ تەلتۈكۈش داۋالىتىلسا ساقىيىدۇ. مەيلى قايسى خىلدىكى سىل بولسۇن كېسەل كىشىنى ساپ ھاۋالىق، كۈن نۇرى چۈشىدىغان ئۆيدە ياتقۇزۇش، بەدەن ئېھتىياجلىق ماددىلارغا باي بولغان كۈچلۈك مايلىق، گۆشلۈك تاماقلارنى بېرىش لازىم.

0

تېما

5

دوست

1255

جۇغلانما

تىرىشچان ئەزا

ئۆسۈش   25.5%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  24872
يازما سانى: 112
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 5
تۆھپە : 366
توردىكى ۋاقتى: 69
سائەت
ئاخىرقى: 2014-4-2
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-18 23:01:56 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
جېغىر؟ مەن ئاڭلاپ باقمىغان سۆز ھەجەپ كۆپكىنا؟ ئۆگىنىۋالدىم! تۇبېركۇليۇز، دېگەن سۆز ئىكەن!

1

تېما

0

دوست

631

جۇغلانما

دائىملىق ئەزا

ئۆسۈش   26.2%

ئەزا ئۇچۇرى
تىزىم نۇمۇرى:  4790
يازما سانى: 29
نادىر تېمىسى: 0
مۇنبەر پۇلى: 90
تۆھپە : 141
توردىكى ۋاقتى: 39
سائەت
ئاخىرقى: 2014-3-9
يوللىغان ۋاقتى 2014-1-20 15:56:43 |ھەممە قەۋەتنى كۆرۈش
مەن چامغۇر يېغى يەپ ساقايغان بىمارنىڭ تېلفۇن نومۇرنى تاپقان     لازىم بولسا  ئۆزى بىلەن كۈرۈشۈپ بېقىڭلار       ئۆزى ئەھلى مۇسۇلمان  ياخشى ئادەم      قولىدىن كىلشىچە ياردەم قىلىدۇ      18095824707
كىرگەندىن كېيىن ئىنكاس يازالايسىز كىرىش | دەرھال تىزىملىتىش

Powered by Discuz! X2.5(NurQut Team)

( 新ICP备06003611号-1 )